FAQ

 1. Waarom betaalt DUWO de panelen niet?
  • DUWO is hard bezig met het verduurzamen van haar panden. Daarbij beginnen ze eerst met de grote complexen waar honderden studenten wonen. Hierdoor wordt er een groep studenten overgeslagen. Zij die niet in complexen wonen, maar in (traditionele) studentenhuizen. Voor DUWO is het veel werk om individueel elk huis langs te gaan, dus staan deze huizen pas later gepland (over 15 tot 20 jaar). De tijd om iets tegen klimaatverandering te doen is NU! Daarom zijn wij er om de DUWO en de studenten een handje te helpen.
 2. Wat moeten wij als huis doen?
  • Enthousiasme is key! We gaan dit project samen aan, dus vanuit jullie moet er een sterk duurzaam hart kloppen om je eigen studentenhuis te verduurzamen. Verder gaat het inzamelen van het geld via jullie als huis. Gebruik je netwerk en goodwill van vrienden, familie en (oud)huisgenoten om het doelbedrag te behalen. Verder hoeven jullie na het aanleggen van de panelen enkel nog ervoor te zorgen dat de bijdragers van het project terugbetaald worden door jullie. Hier helpen we jullie bij.
 3. Wie betaalt de oud-huisgenoten terug?
  • Dat doen jullie. Door het terugleveren van de zonnestroom aan het net, ontvangt je huis aan het einde van het jaar geld. Dit geld is gedeeltelijk voor je huis en gedeeltelijk voor de bijdragers van jullie zonnepanelen. Wij helpen jullie door een overzicht te geven van wie wat heeft overgemaakt en hoeveel ze per jaar terug moeten krijgen. Dit terugbetalen duurt een X aantal jaar (door jullie te betalen), waarna de jaren na de terugbetaling al het geld voor jullie huis is.
 4. Wat als we niet genoeg geld kunnen ophalen?
  • Als het doelbedrag niet wordt gehaald, kijken we of we alsnog genoeg zonnepanelen kunnen aanschaffen voor het minimale aantal van 6 panelen. Lukt dat ook niet? Jammer, maar geen probleem! We stoppen het project dan, en jullie zitten dan voor de rest nergens meer aan vast.
 5. Hoe gaan wij besparen op de energierekening? Wanneer gaan we dat zien?
  • Besparing gebeurt per direct! Je ziet dat op twee manieren. Ten eerste, verbruiken jullie minder stroom van het net, omdat jullie nu jullie eigen opgewekte zonnestroom gebruiken. Jullie energieverbruik gaat dus omlaag per maand. Daarnaast krijgen jullie per jaar een bedrag terugbetaald van alle zonnestroom wat jullie aan het net hebben geleverd (en dus niet zelf verbruikt hebben). Dit gebruiken jullie deels om de bijdragers terug te betalen, maar de rest is dus voor jullie huis als extraatje.
 6. Wie worden de eigenaar van de panelen?
  • Er zullen twee soorten eigenaars zijn: economische en juridische eigenaars. Jullie zullen de eerste 15 jaar economisch eigenaar zijn van de zonnepanelen. Dit betekent dat de opbrengsten van het teruggeleverde stroom volledig voor jullie is. Na de 15 jaar (de levensduur van de panelen) wordt DUWO economisch eigenaar van de panelen, maar de lage energierekening blijft natuurlijk bestaan. Gedurende de eerste 15 jaar is DUWO wel juridisch eigenaar. Dit betekent dat alle onderheid en verzekeringen onder DUWO vallen. Mocht er iets met de panelen gebeuren, dan is het een kwestie van een simpel reparatieverzoek doen en het wordt geregeld door de DUWO.
 7. Hoe kom ik aan mijn energierekening van afgelopen jaar?
  • Je vraagt je jaarverslag op door een mail naar DUWO te sturen. Heb je je energie niet bij DUWO afgesloten? Aan het begin van het nieuwe jaar krijg je in de mail een overzchit van je energieverbruik van het afgelopen jaar.